2021. aug 10.

Százmilliós vállalkozást építek a nulláról

írta: Gergő Herkó
Százmilliós vállalkozást építek a nulláról

Első rész

vallalkozas_inditas_0-100.png

 

Üdv újra a blogomon, nagyon rég nem találkoztunk!

 

Mi történt eddig, miért nem volt poszt?

Nos az igazat megvallva, ez a blog egy szerelem projektnek indult. Nagy terveim voltak vele, de ahogy az az ilyen projektekkel lenni szokott, idő hiányában abbamaradt. 

Volt szerencsém több dologban is kipróbálni magam, jöttek kisebb-nagyobb sikerek is. Annyi tapasztalatot gyűjtöttem, amivel mára úgy gondolom, fel tudnék építeni egy sikeres vállalkozást, ami éves szinten akár száz millió forint bevételt is képes termelni.

Az elmúlt két évben belecsöppentem a vendéglátós bizniszbe, ahol több étterem marketingjét is kezeltem/kezelem. Volt olyan étterem, aminek a teljes online jelenlétét a nulláról építettem fel, beleértve a weboldalt online rendeléses rendszerrel és applikációval, a Facebook oldalkezelést hirdetésekkel és posztokkal, illetve ezen felül a teljes grafikai dizájnt és a szórólapokat is én készítettem. Ennél a projektnél még tervben volt egy komplett bevezetési kampány, ami kb egy teljes hónapon át ment volna a nyitás előtt, illetve hírlevél, Instagram és Google marketing bevezetése is. Sajnos ezek a dolgok büdzsé hiányában elmaradtak, így 0 Ft rendelkezésreálló tőkéből tudtam gazdálkodni. 

Azért így is jól indult az étterem, volt olyan hónap, hogy minden héten milliós forgalmat csináltam nekik. A legfőbb probléma sajnos a vállalkozó tapasztalatlansága volt. Csak, hogy néhány negatívumot említsek a teljesség igénye nélkül:

- Rossz árazás

A termékek úgy lettek beárazva, hogy nem számolták bele a felmerülő költségeket. Az volt az elképzelés, hogy: Legyünk olcsóbbak, mint a konkurencia. Ez a gondolkodás folyamatos pénzbeli problémákhoz vezetett...

 

- Túl nagy kiszállítási körzet

Egy kb 35 000-es lélekszámú város és a hozzá tartozó összes település 25 km-es körzetben. Ez 9 települést, és akár 120 km távolságot is jelent két cím között...

 

- 0 Ft indulótőke a nyitás napján

Ezt a részt nem részletezném, annyi a lényeg, hogy mire kinyitott az üzlet, elfogyott a rászánt tőke, ami ráadásul hitel volt.

 

Talán ezek voltak a legfőbb és legnagyobb hibák, de tudnék még tucatnyit sorolni, amik szintén hozzájárultak a gyors csődhöz. Olyan tanulópénz volt ez nekem, amit nem nekem kellett kifizetnem. Mivel egyébként is vendéglátással foglalkozom alkalmazottként és marketingesként, így minden területre, szűk keresztmetszetekre testközelből rálátok. Pontosan tudom, mi kell egy igazán ütős vendéglátó egység felépítéséhez.

 

Nos igen, jól sejted, a nagy tervem egy vendéglátással foglalkozó biznisz felépítése lesz. Konkrét tervem van rá, hogyan fog felépülni a bizniszmodell, milyen marketinggel, milyen ételekkel, milyen árazással, stb fog működni.

Viszont!

A tervem megvalósításához többmilliós tőkére lesz szükségem, amit nem áll szándékomban hitelből előteremteni. A nehezebb utat választom:  Munka mellett vágok bele több apró mikrovállalkozás felépítésébe, amiket addig skálázok, amíg össze nem jön a nagy célomra tervezett tőke.

 

Erről fog szólni ez a cikksorozat. Azért csinálom, hogy magamat és téged is motiváljalak. Hogy lásd, meg lehet csinálni, a nulláról is fel lehet építeni valami óriásit. Ha viszont nem sikerülne, abból te is és én is tanulhatunk valami hasznosat: Mit kellett volna másképp csinálnom?

Ha van kedved, kövesd ezt a sorozatot. Igyekszem mindig minden részletet megosztani veled, mit, hogyan és miért csinálok. 

Egyelőre nincs hírlevél feliratkozásos lehetőség, hogy mindig tudjalak értesíteni, ha új tartalom kerül fel a blogra, így kezdetben arra buzdítanálak, hogy kövess be Facebookon,  ha nem akarsz lemaradni az újabb részekről!

 

A következő részekben elkezdek egy új webshopot felépíteni, amin keresztül te is sokat tanulhatsz  a vállalkozásépítésről.

 

Zárógondolatok

 

Ki/Mi inspirált, hogy elindítsam ezt a sorozatot?

Elsősorban azért vágtam bele, hogy naplózzam a történéseket, és saját magamat motiváljam , hogy ne hagyjam abba. Ennek a blognak a segítségével igyekszem megtartani a fókuszt.

Nagy inspirációt jelentett még számomra a Discovery Channelen futó sorozat, a Milliárdos Álruhában. Ennek is leginkább az első évada. Ha még nem láttad, Youtubeon érdemes lehet rákeresned, az első évad fent van (ha még nem vették le)

Emellett nagy löketet adott Mándó Milán, a Minner alapítójának új sorozata, ahol egy új piacteret, az ire.hu-t építi fel. 

Nem másolni szeretném a tartalmakat, és a saját elképzeléseim szerint igyekszem haladni az utamon. Ugyanakkor úgy érzem, így korrekt és fair a részemről, ha ezeket a zárógondolatokat is megosztom veled. Hátha te is ihletet merítesz akár a fent említett, akár az én tartalmaimból a későbbiekben!

 

Szólj hozzá